Добре дошли в нашия магазин
all in one store

Категории

Вижте всички статии

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra

След като преди дни ви представих Galaxy S21 и S21+, сега е време за тежката артилерия или най-напомпания топмодел на Samsung досега - Galaxy S21 Ultra. Той се отличава значително от останалите смартфони в серията, като разполага с по-усъвършенстван и вече извит дисплей, повече оперативна памет, по-солидна батерия и може би най-важното - съвсем нова система от камери. В следващото видео ще ви разкажа за личните си впечатления от двуседмичното ми ползване на S21 Ultra, както и защо това е смартфонът, с който бих пътувал до Ню Йорк.

Не че съм тръгнал да пътувам нанякъде... Но... Образно казано.

Дизайн

Дизайнът тук следва линията на цялата серия S21, като основен акцент е голямата плочка с камерите, която вече не е самостоятелен остров на задния панел, а се слива с металната рамка. Освен това S21 Ultra има защита от Gorilla Glass Victus върху двойно извития дисплей и върху гърба си, а задният панел е с матово покритие и - о, чудо - не задържа отпечатъци. Сравнявам всички тези промени с миналогодишния S20 Ultra и се радвам да поздравя дизайнерите на Samsung, които явно са се завърнали на работа след дълъг отпуск.

Да, като цяло бих дал отлична оценка за дизайна и изработката на Galaxy S21 Ultra, който наистина се усеща като премиум продукт, както и би трябвало.

Добрата новина е, че Samsung запазва високата защита от прах и вода на тялото, която позволява да потопите смартфона в сладка вода. Имайте предвид, че производителят не препоръчва да го правите умишлено, колкото и изкушаващо да е правенето на подводни снимки.

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Звук и слушалките Galaxy Buds Pro

Другата запазена марка за високия клас смартфони на компанията са стерео високоговорителите. S21 Ultra все така има един в слушалката над дисплея и един отдолу, с които осигурява изключително богат и силен звук. Жак за слушалки няма, което вече сме приели за нормално, а Samsung сериозно развива портфолиото си компактни безжични слушалки, като с този телефон представи и най-новия си модел - Galaxy Buds Pro.

Тези слушалки пасват отлично в ухото и могат да се носят при активни занимания без опасност да паднат. Сред по-интересните им функции са активната изолация на околния шум, която тук е на съвсем ново ниво и работи за разлика от модела Galaxy Buds Live. Има и пропускащ околния шум режим, но най-ценната екстра е автоматичното намаляване на музиката, когато слушалките ви "чуят" да говорите. Няколко секунди след като сте приключили разговора си, музиката започва да звучи отново с пълна сила, а активната шумоизолация се включва повторно. Лошото е, че ако си пеете на глас, слушалките пак ще намаляват звука, което за мен например е проблем.

Дисплей

Продължавам с подробностите около дисплея, който, както споменах в началото, е доста различен от тези на S21 и S21+, при това не само заради размерите си. Galaxy S21 Ultra разполага с 6.8" екран с леки извивки и е най-големият в триото. Резолюцията единствено на този модел е цели 3200 х 1440 пиксела, което прави изключителна гъстота на точките от 515 ppi. И може би най-добрата новина - можете да изберете едновременно най-високата резолюция и новия динамичен режим с до 120 Hz опресняване на дисплея. Последното означава, че S21 Ultra ще променя автоматично опреснителната честота на екрана си спрямо съдържанието, преминавайки между 10 и 120 Hz. Целта е това решение да помогне за пестенето на енергията, тъй като постоянно опресняване от 120 Hz би било доста претенциозно към батерията, а и така или иначе то не е необходимо и не бихте го усетили при всички занимания с телефона.

Другото предимство на S21 Ultra е значително по-контрастният и ярък дисплей. Той е с 50% по-висок контраст и с 25% по-висока яркост спрямо миналогодишния S20 Ultra. Това от една страна означава, че в ръката си ще държите един от най-впечатляващите екрани в смартфон досега, а от друга - на открито, дори при пряка слънчева светлина или много снежен ден, ще виждате отлично образа.

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Под екрана на Galaxy S21 Ultra е интегриран чисто новият скенер за пръстови отпечатъци на Qualcomm, който използвах за първи път с този телефон. Той е изключително точен и бърз в разпознаването и лично за мен решава един от по-сериозните недостатъци на предходните модели на Samsung. Въпросният скенер е и със 77% по-голяма площ от тази на предшестващия го, така че е и много по-лесно да го улучите - всъщност с това не съм имал проблем нито веднъж.

Сканирането на пръстовите отпечатъци е един от вариантите за защита с биометрични данни, които предлага Galaxy S21 Ultra. Налице е и сканираща лицата технология, която разчита на предната камера. Тя между другото е изрязан в дисплея кръг, зад който се крие 40 МР сензор. Възможно е да правите 40 МР селфита, но по подразбиране се използва технология за обединяване на 4 пиксела в 1, така че по-добрият вариант е да изберете 10 МР автопортрети, които са по-качествени, особено при ниска осветеност. Има и новата опция за серията S21, която позволява да избирате дали селфитата да са по-естествени или с по-висока яркост.

Приключвам темата с дисплея като само ще отбележа, че той идва със залепено защитно фолио. Честно казано не съм фен на това решение, защото нарушава приятното усещане от плъзването на пръста отстрани на извития екран, а и фолиото се драска много по-лесно. Но пък във всеки случай със сигурност бихме предпочели да надракаме протектора, който след това в един момент да сменим, отколкото самото стъкло.

Основна камера


Плочката с камерите е значително по-солидна от тази при S21 и S21+, но за това си има добра причина. Тук говорим цели четири камери + лазерен автофокус. Зад основната камера стои чисто новият 108 МР сензор на Samsung, който е осезаемо подобрена версия на този, използван от миналогодишните S20 Ultra и Note 20 Ultra. Производителят обещава 12-битови HDR кадри, които са с в пъти по-богата цветова гама и много по-широк динамичен обхват спрямо S20 Ultra. Може би най-сериозното подобрение обаче е в снимките при по-предизвикателни условия на осветеност. Galaxy S21 Ultra има подобрен нощен режим и намаляваща шума технология, а възможността за обединяване на цели 9 пиксела в 1 ви позволява да снимате дори в почти пълен мрак.Така стигам до основната камера. Това, което отличава Galaxy S21 Ultra от повечето конкуренти в премиум сегмента и което според мен би бил най-сериозният ви мотив да изберете тъкмо него измежду трите предложения в серията S21.

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Втората камера на телефона е със суперширок обхват от 120 градуса, като има и автофокус. Ето тук личи едно от проявленията на изкуствения интелект, с чиято помощ камерата може да разпознае много близък обект и автоматично да превключи на макро режим. Точно така - възможно е да правите макро снимки със същата тази ултраширока камера, а не с още една, специално предвидена за целта, която бихте използвали два-три пъти годишно.

Със следващите две камери нещата стават още по-интересни. Досега Samsung сякаш страняха от надпреварата за сериозен оптичен зуум, но с Galaxy S21 Ultra влизат с пълна сила. Смартфонът има две 10 МР камери, като едната осигурява 3х оптично приближение, а втората - 10-кратно. Последното е възможно чрез усъвършенствана перископна система, която производителят използва тук за първи път.

Ето тук е моментът да се върна на въображаемото ми пътешествие до Ню Йорк, за което бих взел Galaxy S21 Ultra. Причината е, че тази четворна камера е една от най-способните и най-разнообразните в смартфон досега. Освен качествени снимки при добри условия и при ниска осветеност, апаратът осигурява възможност за избор на най-подходящия обектив спрямо ситуацията, независимо дали снимате пейзажи, високи сгради, портрети, макро кадри или искате да се доближите до върха на Емпайърстейт билдинг.

Три сцени, заснети с ултраширокоъгълната камера, стандартната камера, с 3х оптичен зуум и с 10х оптичен зуум:

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

S21 Ultra между другото запазва т.нар. Space Zoom, който достига максимум 100 пъти приближение. Разбира се, в крайния вариант резултатите не са впечатляващи, но до 30-кратен зуум изображенията са съвсем използваеми. Samsung все пак прави опит тези кадри със супер приближение да са поне по-стабилни при заснемане, като добавя функцията Zoom Lock. Тя помага за елиминиране на ефекта на треперещите ръце, който може да развали всяка снимка, особено когато използвате сериозен зуум.

Нощен кадър:

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Нощен кадър с 10х оптично приближение:

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

 

Селфи с Galaxy S21 Ultra:

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Още кадри с Galaxy S21 Ultra:

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Новости при Galaxy S21 Ultra има и по отношение на видеозаписа. Смартфонът позволява 4K видеозапис при 60 к/с с всички камери - четирите основни и дори с предната. Това ще бъде удобно за хората, които използват кадри от различните камери, за да монтират в последствие общо видео с тях, а освен това се въвежда функцията Director's View. При нея можете да записвате едновременно с предната камера и с една от основните, като при записа имате постоянен поглед върху три гледни точки и удобен начин да преминавате между тях. Стабилизацията при всички камери, независимо оптична или електронна, работи страхотно и понякога записът изглежда като че е подпомогнат от гимбал.

Конфигурация и екстри

Конфигурацията на Galaxy S21 Ultra се базира на новия чипсет Exynos 2100, за който вече ви разказах подробности в ревюто на S21 и S12+. Става въпрос за 8-ядрен процесор, произведен по 5-нанометров процес и с вграден 5G модем. Компания му правят 12 GB LPDDR5 RAM и 256 GB вградена памет, но има и версия с 512 GB памет, при която оперативната е цели 16 GB. Слот за microSD карти липсва и в двата случая, така че го имайте предвид при избора.

Смартфонът е първият с поддръжка на новия стандарт Wi-Fi 6E, а освен това поддържа ултрашироколентова технология, за която разбрахме, че ще позволи на апарата да се използва като ключ за избрани модели автомобили. Предназначенията на тази технология обаче не се изчерпват с това и със сигурност тепърва ще чуем за нови такива.

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Тук ще обърна внимание и на една от големите новини около премиерата на Galaxy S21 Ultra, който е първият смартфон в серията с поддръжка на S Pen. Точно така - Samsung позволява да използвате стилус по екрана на S21 Ultra. Само че това не означава, че писалката е съвсем същата като тази при Galaxy Note 20 Ultra да речем. Тук S Pen не се прибира в корпуса на апарата, а дори не идва и в комплекта му. Продава се като аксесоар, при това трябва да си купите и доста грубовато калъфче, в което той се съхранява. Това означава, че от една страна ще направите допълнителна инвестиция в тези аксесоари, а от друга - ще направите смартфона си доста по-тежък и груб. Тъкмо затова смятам, че ако държите на стилуса - най-добре е да погледнете директно към серията Galaxy Note, която ползвам и аз самият. Силно се надявам тя да бъде продължена и след прехвърлянето на S Pen към други модели.

Батерия и зареждане

Както подобава на смартфон с името Ultra, батерията също е впечатляваща. Капацитетът й е 5000 mAh и добрата новина е, че осигурява до две денонощия време на ползване. Въпреки че дисплеят е голям, с висока резолюция и до 120 Hz, новият адаптивен режим за опреснителната честота и оптимизациите с новия чипсет Exynos изглежда помагат за по-солидното представяне на батерията. Вечер обикновено оставях телефона с около 45 до 55% заряд и той ми стигаше до следобеда на втория ден.

Разочароващо и бих казал странно е, че Samsung не гони кой знае какви скорости за зареждане. Galaxy S21 Ultra поддържа максимум 25 W зареждане, което е далеч зад това на конкурентни модели от Xiaomi, OnePlus и Huawei да речем. Корейците подхождат далеч по-консервативно по въпроса, много подобно на Apple, като следват примера на последните дори по отношение на комплекта, в който вече не влиза зарядно.

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Все пак не липсват все по-популярните екстри като безжично зареждане, макар и то да е едва 15 W, както и обърнато безжично зареждане, с което можете да зареждате например новите си слушалки, като просто ги поставите върху гърба на S21 Ultra.

Софтуер

Приключвам ревюто с темата за софтуера. Galaxy S21 Ultra се базира на най-актуалния Android 11, който Samsung покрива със своя модифициран интерфейс One UI в последната му версия 3.1. Тук ще спомена само, че смартфонът предлага купища настройки и възможности за персонализация, има едно от най-умните решения за справяне с големия екран и по-лесната навигация с една ръка, а освен това добрата новина е, че Samsung позволява да замените техния новинарски поток Samsung Free с Google Discover, който съм сигурен, че повечето от вас биха предпочели, както и аз самият.

Ревю на Samsung Galaxy S21 Ultra @ nixanbal.com

Може би най-важното, което трябва да знаете за този смартфон, е, че той влиза в новия списък на Samsung, в който устройствата могат да разчитат на ъпдейти до 3 големи версии на Android. От тази седмица производителят обещава и 4 години ъпдейти по сигурността. Това е рядкост при смартфоните с операционната система на Google, за които от години продължителността и навременното пускане на софтуерните актуализации са проблем.

Под чертата

Това беше моето ревю на Galaxy S21 Ultra - най-функционалният и усъвършенстван смартфон на Samsung досега. Той надгражда предшественика си по редица показатели и поправя много негови грешки, с което лесно може да влезе в списъка си с опции, ако търсите модел от премиум сегмента.

За S21 Ultra ще кажа, че харесвам драстичната промяна в дизайна му, изключителния дисплей със 120 Hz опресняване при максимална резолюция, способната камера със супер зуум, която вече не носи проблемите на S20 Ultra, напомпаната конфигурация и солидната батерия с близо два дни живот. Към минусите ще отбележа ниската скорост за зареждане, която ми се струва неприемлива през 2021 г., както и липсата на microSD слот. Последното не е проблем за мен, особено имайки предвид, че апаратът идва с 256 или 512 GB памет, но съм сигурен, че ще бъде проблем за много потребители.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти